ورزش و پژوهش
خبرنامه شماره (3) .فروردین 1386
( ورزش ، سلامت ، زندگی )
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
sport_salamat@yahoo.com
تاثیر موسیقی در ورزش
در طی دهه های گذشته ، تحقیقات بسیاری در زمینه برسی اثرات موسیقی بر ورزش و تمرینات بدنی صورت گرفته که این خبر نامه به برخی از مهمترین آنها اشاره دارد و توصیه هایی را جهت استفاده مؤثر از اثرات روح بخش موسیقی ارائه خواهد داد .
موسیقی چگونه به فعالیتهای ورزشی کمک می کند؟
موسیقی می تواند وضعیت روانی و فیزیولوژیکی نامطلوب را تغییر دهد و بنابراین به شکل نوعی تحریک قبل از مسابقه و یا به شکل آرام بخش برای ورزشکاران مضطرب به کار رود . یکی از روش هایی که اغلب مورد استفاده قرار می گیرد ، استفاده از موسیقی های تحریک کننده ( هیجان انگیز ) همراه با توصیه های شفاهی جهت روحیه دادن به ورزشکار است . به همین طریق می توان موسیقی آرام بخش را برای کمک به انجام تکنیک های Relaxation بکار برد . گاهی اوقات نیز موسیقی را همراه با روش های هیپنوتیزم به کار می برند تا به وسیله آن بخش ویژه ای از موسیقی را در ذهن ورزشکار حک نمایند .
موسیقی از طریق هماهنگی و شباهت هایی که بین ضرباهنگ و حرکات ورزشکار وجود دارد ، به انجام ورزش کمک می کند . برسی ها نشان می دهند که همزمان کردن حرکات ورزشی با موسیقی ، سطح output ورزشکار را افزایش می دهد و بنابراین محیط بهتری برای یادگیری فراهم می کند ، این یکی از دلایل محبوبیت کلاس های ورزشی همراه با موسیقی است . که تجربیاتی در این زمینه در ژیمناستیک و شنا وجود دارد
همچنین در ورزشهایی مثل دوچرخه سواری که به صورت تکرار شونده و با شدت هستند ، موسیقی می تواند تمرکز ورزشکار را افزایش دهد و توجه وی را تا حدی از خستگی منحرف نماید
این وضعیت باعث کاهش میزان تلاش اضافی ورزشکار می شود و تکنیکی است که بسیاری از ورزشکاران به آن اعتراف دارند و باعث متمرکز شدن بر روی تحریکات خارج از فعالیت ورزشی می شوند .
موسیقی و وضعیت روحی( Flow )
تحقیقات جدید نشان می دهند که رابطه جالبی بین استفاده از موسیقی و تأثیر آن بر وضعیت روحی فرد وجود دارد که باعث می شود جسم و روح به صورت یک خلبان اتوماتیک عمل کنند و تلاش آگاهانه به حداقل برسد . برخی مربیان ترجیح می دهند که این ضایعات را در محدوده یا In the zone بنامند که تقریبأ حالتی شبیه خلسه یا هیپنوتیزم است . این وضعیت مثبت روحی با شرایط خوب روانی همراه شده و امکان انجام دقیق و لذت بخش حرکات فیزیکی را فراهم می کند .
همچنین تحقیقی در این زمینه بر روی سه گروه ورزشکار انجام شد که گروه اول و دوم در حین ورزش به موسیقی گوش می دادند ،
گروه اول به موسیقی تُند و صدای بالا و گروه دوم به موسیقی آرام و صدای پایین گوش می دادند و گروه سوم گروه کنترل بود . نتایج نشان دادند که انتخاب موسیقی صحیح می تواند به انجام حرکات ورزشی کمک بسیاری کند . در واقع موسیقی به ورزشکارکمک می کند تا انرژی خود را رها سازد .
تأثیر موسیقی روی تنفس و ضربان قلب
موسیقی اثرات مهمی روی سلامتی ، پیشگیری از بیماریها ، تنفس و فعالیت های قلبی دارد به همین دلیل نیز مورد توجه ویژة محققان می باشد .
در یک تحقیق بسیار منظم ملاحظه گردید که سرعت تنفس افزایش قابل توجهی پیدا می کند ، با شروع موسیقی پر هیجان جاز و تمایل به بازگشت به حالت قبل و ایست زمانی که موسیقی آرام می شود وهمچنین میزان سرعت قلب تأثیر ملایم و متوسطی به واسطه شروع موسیقی داشت .
هنگامی که سرعت موسیقی افزایش می یابد میانگین محدوده سرعت قلب بین 72 تا 80 ضربان در دقیقه است این محدوده به 70 تا 170 ضربه در دقیقه میرسد . مرور کردن یافته ها در این زمینه نشان می دهد که میزان سرعت قلب تمایل دارد که به طور ملایم و آرام از موسیقی پیروی کند ، یعنی سرعت ضربان قلب با موسیقی سریع افزایش و با موسیقی آرام کاهش پیدا می کند .
تحقیقات نشان می دهند که سازگاری معلمین بر رفتار دانشجویان با نقش موزیک افزایش می یابد و به شیوه های متعدد به بیان شدت کارهایی که دانش- آموزان در طول حضورشان در مدرسه انجام می دهند می پردازد . با این روش در می یابیم که افزایش تنفس و ضربان قلب با تأثیرپذیری از موسیقی برای دانش_ آموزان شرایط کاری بهتری فراهم می کند .
تأثیر انواع موزیک بر تقویت وضعیت فیزیکی بدن
جای تعجب است ، تنها یک محقق توانسته تأثیر تحریک پذیری موسیقی ، خاصیت مسکن بودن و آرامش بخشیدن موسیقی را بر تقویت بدن نشان دهد .
که نتیجه آن این شد که موزیک آرام بخش ممکن است موجب کاهش فشار های عضلات در طول انجام تمرینات شود . و موسیقی تحریک پذیر موجب کشش عضلانی و تنش های عضلانی می شود .
انتخاب موسیقی
تحقیقات نشان داده است که چهار عامل کلیدی در عمل تحریک کنندگی( ایجاد انگیزه ) موسیقی مؤثر هستند .
· اول ، آمادگی و تمایل افراد جهت واکنش به تحریکات ریتمیک است و در این زمینه توانایی پاسخ موزون به موسیقی عامل برجسته ای است .
· دوم ، ویژگی ملودیک و هارمونیک موسیقی است که می تواند وضعیت ذهنی شنونده را تحت تأثیر قرار دهد .
· سوم ، فرهنگ بومی و اجتماعی ورزشکار و به تبع آن نوع موسیقی است که می تواند واکنش ورزشکار را به موسیقی تحت تأثیر قرار دهد .
چهارم ، عامل همراهی (Association ) است . یعنی با همراه کردن سایر تحریکات مثل تصویر ، فعالیت فیزیکی بهبود می یابد .
باید ضرباهنگ موسیقی با ضربان قلب ورزشکار مناسب باشد . تو صیه می شود که ضرباهنگ موسیقی حدود
دو برابر سرعت ورزش باشد . ملودی و هارمونی موسیقی باید وضعیت روحی و ذهنی مثبتی را ایجاد کند ، یعنی این که به شنونده انرژی و روحیه بدهد .
نتیجه :
موسیقی برای ورزشکار به صورت منبعی از انگیزه و انرژی است و گاهی اوقات گوش دادن به یک موسیقی مناسب انرژی جادویی دارد .
نتیجه بسیار مهم این است که انتخاب نوع موسیقی تقریبأ به طور کامل به علاقه خود شخص بستگی دارد و به همین دلیل توصیه نمی شود که چه ورزشکاری به چه نوع موسیقی گوش دهد .هر چند عواملی وجود دارند که می توانند نوع موسیقی مفید مؤثر را مشخص نمایند که اکنون شما از آنها آگاهی دارید .
منابع :
1. ماهنامه علمی/ تحلیلی و ورزشی (ورزش دانشگاه انقلاب) – شماره 228
2. Beckeet, A. (1990). The effects of music On exercise as determined by Physiological recovery heart rates and Distance. Journal of music Therapy,27,126-136.
3. Beisman, G. L. (1967). Effect of Rhythmic accompaniment upon Learning of fundamental motor skills. Research quarterly, 38, 172-176.
4. Chipman, L. (1966). The effects of Selected music on endurance. Master"s thesis, Springfield college. (from completed research in health, Physical education, and recreation, 9,abstract NO.462)
نوشته شده توسط سعید نصرتی |
نظرات دیگران()